Menu

Jegyvásárlás

Program


HUANG YI & KUKA (TW)

HUANG YI & KUKA (TW)

Stroboszkóp és lézer alkalmazása miatt az előadás megtekintését terhes nőknek, epilepsziásoknak, valamint pace-makerrel rendelkezőknek nem javasoljuk.

Egy robottal karöltve táncolni – mintha a saját arcomat látnám a tükörben…Azt hiszem, rájöttem, hogy olthatok emberi érzelmeket egy robotba. Huang Yi gyerekként vágyott egy robotra, felnőttként megalkotta a táncoló robotot.

A tajvani táncos, koreográfus, feltaláló és videós Huang Yi úttörő munkája egy ipari robot és egy ember duettje. Megtanítja a robotot a metronóm ketyegésére, majd Bach csellószvitjeire táncolni. Harmonikus együttmozgásuk annak köszönhető, hogy a koreográfus folyamatos, összefüggő mozdulatokat fűz egybe mechanikus és multimédiás elemekkel, így válik táncoló eszközzé az előadó. A robot, ahogy emberi méretű karjával hadonászik, még gépiesnek tűnik, de egyre természetesebbnek hat a hangja, ahogy a viselkedése is egyre emberibbé válik, ahogy „néz” és érintéssel kommunikál a táncosával. Huang Yi és KUKA bebizonyítják, hogy egy robotnak nem kell androidnak lenni, hogy emberi érzelmeket és mozgásokat mutasson.

Huang Yi bár gazdag családba született, apja csődbe ment tízéves korában, így fényűző otthonukból olyan szűkös, kényelmetlen lakásokba költözködtek, amelyekben végignézte szülei öngyilkossági kísérleteit. Úgy nőtt fel, hogy csak arra tudott gondolni, hogy tökéletesnek kell lennie, olyannak, mint egy robot, aki megold minden problémát, teljesen engedelmes, barátságos, figyelmes és önzetlen. A tajvani KUKA cég ipari robotjának 1 percnyi mozgását 10 óráig programozta. Jelenleg a tajvani National Theater & Concert Hall, the National Performing Arts Center (R.O.C) rezidens művésze és az egyik legtermékenyebb koreográfusnak számít Ázsiában. Forradalmi és díjazott munkája, a Huang Yi & KUKA nyitotta meg 2013-ban Ausztriában a nemzetközi hírű Ars Electronica digitális művészeti és multimedia fesztivált, majd a produkció 2015-2016-ban beutazta a világot.

Huang Yi – koreográfus, táncos, feltaláló
Hu Chien – táncos
Lin Jou-Wen – táncos

HUANG YI & KUKA is an original production of Huang Yi Studio +, developed at 3LD Art & Technology Center, in association with Sozo Artists. Commissioned by Quanta Arts Foundation

Ajánló


Lucie Horsch (furulya) és az Anima Musicae Kamarazenekar Zsabó Fesztivál

Az ikonikus amerikai jazzformáció, a The Bad Plus alapítása óta ellenáll mindenféle skatulyázásnak,…

Az Őrült Kalapos, azaz Chapelier Fou a francia downtempo elektronika egyik legegyedibb hangú,…

© 2018 Müpa Budapest Nonprofit Kft. – BFTK Nonprofit Kft.